Raport-Online

Вести из света наоружања

Започела летна испитивања новог хеликоптера за руске специјалне снаге

Нови хеликоптер Ми-8АМТШ-ВН, пројектован је као специјална верзија у коју су инкорпорирана искуства из сукоба у Сирији.

Нови хеликоптер намењен специјалним снагама, налази се у фази тестова, изјавио је Андреј Богински, генерални директор холдинга „Вертолеты России“.

Према речима Анатолија Сердјукова, једног од директора државне корпорације „Ростех“, технички облик хеликоптера је формиран тако што је у обзир узето стечено искуство из борбене употребе хеликоптера у модерним сукобима. Мотори повећане снаге, проширени арсенал наоружања, побољшана заштита и друге карактеристике, знатно повећавају борбене способности хеликоптера и омогућавају његову употребу у специјалним операцијама, у најсложенијим условима. Према плановима, први степен тестирања би требао да буде завршен у новембру ове године. Ускоро ће се летним испитивањима прикључити још два хеликоптера истог типа.

Министарство одбране Руске Федерације је на међународном форуму „Армија 2019“ са холдингом „Вертолеты России“ потписало уговор о набавци десет најновијих модела хеликоптера, ознаке Ми-8АМТШ-ВН, са предвиђеним роком испоруке у периоду 2020-2021.

Поред тога што је наоружан са два митраљеза калибра 112,7 мм на посебним носачима, хеликоптер Ми-8АМТШ-ВН је добио и савремену навигацијску и оптоелектронску опрему.

Како би се побољшала могућност преживљавања на бојишту, хеликоптер је добио  и аутопилот, систем заштите од надолазећих ракета са ометачима и лансерима мамаца. Кокпит и најбитнији делови хеликоптера заштићени су оклопом од титанијумске легуре.

Ради заштите укрцаног људства, под транспортног дела, као и бочне стране хеликоптера, заштићени су лаганим оклопом од кевлара до висине прозора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *