Raport-Online

Вести из света наоружања

У Русији развијају пушку способну да дејствује на даљинама до 7 км

У Русији се ради на развоју јединствене снајперске пушке, ознаке DXL-5, способне да дејствује по циљевима на даљини од читавих седам километара, саопштио је Владислав Лобаев, генерални директор компаније Lobaev Arms.

DXL-4 Севастопољ
Снајперска пушка DXL-4 Севастопољ

До данас пушка са највећим дометом, звана “Сумрак” (такође произведена у компанији Lobaev Arms), могла је да дејствује по циљевима на даљинама до 4,3 км.

„Тренутно радимо на пушци и метку са рекордним дометом од пест до седам километара. Прелиминарни назив пројекта је DXL-5 и у тој фамилији пушака налазе се наши производи DXL-4 Севастопољ (на слици) и DXL-3 Одмазда. На светском тржишту тренутно не постоји пушка овог домета“, рекао је Лобаев.

Према Лобаеву, пушка ће користити потпуно нови метак, у чијем развоју ће бити употребљена најмодернија технологија, како би се остварила рекордна даљина гађања. За разлику од муницију коју су његови ранији модели пушака користили, нови метак ће бити већих димензија и почетне брзине. Још увек се не открива који ће калибар бити у питању.

Према првобитним плановима компаније, пушка је требала бити завршена 2021. године. Међутим, услед проблема изазваним пандемијом вируса Covid-19, тешко је одредити тачан термин завршетка развоја пушке.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *