Raport-Online

Вести из света наоружања

Русија тестирала нову хиперсоничну ракету којом ће бити наоружани стратегијски бомбардери Ту-22М3М

Ракета не припада фамилији ракета Х-32.

Ту-22М3

Руско ратно ваздухопловство недавно је извело тестове нове хиперсоничне ракете, пројектоване за наоружавање модификоване верзије стратегијског бомбардера Ту-22М3М. Према речима извора из војноиндустријског комплекса, ова ракета је само део арсенала који ће бити доступан за наоружавање стратегијских бомбардера овог типа, при чему она не припада фамилији ракета Х-32.

Према наводима извора, рад на пројектовању ове ракете започет је пре неколико година, а планирано је да се тестови заврше упоредо са радом на модернизованој верзији бомбардера.

Још увек нема званичне потврде ових информација. Притом, служба за односе са јавношћу компаније Тупољев одбила је да прокоментарише ове наводе.

Руска одбрамбена индустрија је раније развила два типа ваздухопловних хиперсоничних ракета.

Кинжал је последња ваздухопловна ракета, настала развојем ракете Искандер, и њоме је наоружан МилГ-31К. Друга хиперсонична ракета је пројектована ради наоружавања Су-57 и њени име и карактеристике још увек нису познате.

Суперсонични бомбардер Ту-22М3М је модификација бомбардера Ту-22М3, са повећаним борбеним потенцијалом. Свој први лет извео је 28. децембра 2018. Овај авион је модернизацијом добио нову електронску опрему, израђену од руских компоненти. Уграђена  су и нова навигацијска, телекомуникациона опрема, нишанске справе, системи за контролу погонских мотора и система напајања горива, као и системи за електронска дејства.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *