Raport-Online

Вести из света наоружања

Русија развија ново лако оклопљено возило за транспорт хеликоптером

Возило Стрела ће тежити свега 4,7 тоне.

VPK-Strela

Инжeњери руске наменске индустрије развили су фамилију нових лаких оклопљених возила ВПК-Стрела која се могу транспортовати хеликоптерима Ми-8. Оружане снаге Руске Федерације до сада нису исказале потребе за оваквим типом возила, тако да је возило пројектовано на иницијативу самих стручњака наменске индустрије, који су препознали празан простор у фамилији оклопних возила на употреби у оружаним снагама Руске Федерације.

Возило Стрела је тешко свега 4,7 тоне, што омогућава брз транспорт из једног дела зоне операције у други. Возило је намењено транспорту људства и средстава, при чему возила поседују одређени степен оклопне заштите.

У фамилији возила се налазе и верзије командних возила, транспортног возила, возила за одржавање и тд.

Оклоп возила обезбеђује заштиту посаде и људства нивоа 2 (заштита од панцирно пробојних зрна 5.45×39мм, 7.62×39мм, 7.62×54мм). Под возила је обликован тако да штити посаду од наиласка на мину или експлозивну направу еквивалента 2 кг ТНТ.

Максимална брзина кретања возила је 155 км/ч и може превести осам лица. Компоненте од којих је возило израђено су 100% произведене у Русији.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *