Raport-Online

Вести из света наоружања

Ракетна крстарица Москва служиће у саставу ратне морнарице Руске Федерације рекордних 60 година

Претпоставља се да ће ракетна крстарица до краја лета отпловити у Средоземно море, где ће постати део сталног пловног састава ратне морнарице Руске Федерације

Поринута 1979, командни брод Црноморске флоте, гардијска ракетна крстарица Москва, која је у петак изашла из сувог дока, остаће у оперативној употреби до 2040, што ће бити својеврстан рекорд.

Током ремонта, крстарица је добила ново дводно, резервоаре, замењени су неки сегменти подводног дела трупа, што ће му према речима експерата продужити живот за најмање још 20 година.

Према раније објављеним подацима, очекује се да ракетна крстарица Москва крај лета дочека у саставу сталног поморског састава руске ратне морнарице у Средоземном мору.

„Москва“ се у Средоземном мору налазила од септембра 2015. до јануара 2016; један од главних задатака ове крстарице била је ПВО руске ваздухопловне базе Хмејим у Сирији. Након што се почетком 2016. вратила у Севастопољ, крстарица је дуго стајала на везу. Неки од медија су извештавали да руске оружане снаге немају довољно новчаних средстава за ремонт брода. Ремонт је започет у другој половини 2018, да би јуна 2019. испловила ради пробе бродског погонског комплекса.

Главно наоружање брода чини 16 лансера суперсоничних противбродских ракета П-1000 Вулкан, домета већег од 700 км.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *