Raport-Online

Вести из света наоружања

Подморница руске Црноморске флоте враћа се у јулу борбеним патролама у сиријским водама

Још увек без званичне потврде

Дизел-електрична подморница Стари Оскол (рус. Старый Оскол), Пројекта 636.3, из састава Црноморске флоте, вратиће се током јула извршењу борбених задатака у сиријским водама, саопштио је неименовани извор из дипломатских кругова.

Очекује се да поправке подморнице, које се изводе у Кронштату, буду завршене до 10. јуна, након чега ће се вратити у пловни састав руске ратне морнарице који делује у Средоземном мору.

Подморнице Стари Оскол и Краснодар ушле су у састав ових снага априла 2019, када су замениле подморнице Велики Новгород и Колпино, исте класе. Њихове посаде су ротиране свака три месеца.

Крајем децембра 2019, подморница Стари Оскол је упловила у Кронштат како би извршила неопходне поправке

Адмиралско бродоградилиште изградило је серију од шест дизел-електричних подморница Пројекта 636.3 за потребе Црноморске флоте. Три од њих шест, Велики Новгород, Колпино и Ростов на Дону, дејствовале су ракетама Калибр по циљевима у Сирији.

Ове подморнице, депласмана 4000 тона, сматрају се трећом генерацијом дизел-електричних подморница; такође се сматрају и најтишим подморницама на свету. Под водом плове брзином од 20 чворова, оперативна дубина роњења износи 300 метара, док је аутономија 45 дана. Посада подморнице броји 52 члана.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *