Raport-Online

Вести из света наоружања

Оружане снаге Босне и Херцеговине

Оружане снаге Босне и Херцеговине формиране су 01. јануара 2006. године, након спроведене реформе одбрамбеног система и преноса надлежности у области одбране са нивоа ентитета на државни.

Босна и Херцеговина је 2006. приступила програму Партерство за мир. Аспирације БиХ за приступање НАТО одложене су услед нерешених имовинских питања по питању средстава у систему одбране. Израђен је план за модернизацију оружаних снага, који покрива период од 2017. до 2027, али је изгледа тешко остварив.

Оружане снаге су у потпуности професионалне и представљају све три етничке групе Босне и Херцеговине. Међутим, мале плате негативно утичу на попуњавање оружаних снага квалитетним кадром.

Врховну команду над оружаним снагама, које броје око 10 500 припадника, има председништво БиХ.

Задаци ОС Босне и Херцеговине су дефинисани Законом о одбрани Босне и Херцеговине:

а) учешће у операцијама колективне безбедности, у операцијама подршке миру и самоодбрани, укључујући и борбу против тероризма,

б) одбрана Босне и Херцеговине и њених држављана у случају напада,

в) помоћ цивилним органима у реаговању на природне и друге катастрофе и несреће,

г) противминско деловање на територији БиХ и

д) испуњавање међународних обавеза БиХ.

Заједнички штаб oружаних снага БиХ је стручни орган потчињен министру одбране и у свом саставу, поред управа, има и Дом оружаних снага.

На челу Заједничког штаба налази се начелник Заједничког штаба, који има своја два заменика: заменика за операције и заменика за ресурсе и наравно – сва тројица морају бити различите националности.

Под командом Заједничког штаба налазе се Оперативна команда и Команда за подршку.

У саставу Оперативне команде налазе се три пешадијске бригаде, размештене у Бањалуци, Чапљини и Тузли, затим Бригада тактичке подршке, размештена у Сарајеву и Бригаду ваздушних снага и ПВО, размештене такође у Бањалуци.

Све три пешадијске бригаде имају истоветну формацију: три пешадијска батаљона, артиљеријски дивизион, извиђачку чету, вод војне полиције и вод везе.

Бригада за тактичку подршку у свом саставу има батаљон везе, инжињеријски батаљон, војнообавештајни батаљон, деминерски батаљон, батаљон војне полиције, оклопни батаљон, чету АБХО и вод везе, што је мало чудно обзиром да у органском саставу бригаде већ има батаљон везе.

Бригада ваздушних снага и ПВО је састављена од две хеликоптерске ескадриле, батаљона за опслуживање, батаљон ПВО, батаљон ВОЈ и једне авијацијске ескадриле.

У саставу Команде за подршку ОС БиХ налазе се: Команда за управљање персоналом у Бањалуци, Команда за обуку и доктрину у Травнику и Команда логистике у Добоју. Задатак Команде за подршку је планирање, организовање и пружање подршке операцијама ОС БиХ при извршењу додељених задатака, а везаним за персонал, логистику, обуку и доктрину.

У саставу Команде за обуку и доктрину налазе се: Команда у Травнику, Центар за основну обуку у Пазарићу, Центар за професионални развој у Травнику, Центар за борбене симулације, Центар за борбену обуку и Механизовани вежбовни батаљон на Мањачи, као и Центар за обуку у операцијама подршке миру у Сарајеву (Бутмир).

Команда логистике, поред команде размештене у Добоју, у свом саставу има и пет батаљона логистичке подршке, који су размештени у Чапљини, Тузли, Бањалуци и Сарајеву, затим Главну логистичку базу у Сарајеву и Вод за подршку у Добоју.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *