Raport-Online

Вести из света наоружања

Објављени су прелиминарни датуми за предају две подморнице класе Варшавјанка руској Тихоокеанској флоти

Прве две Варшавјанке, грађене за потребе руске Тихоокеанске флоте, стићи ће на Камчатку наредне 2021. године.

Дизел-електричне подморнице „Петропавловск-Камчатски“ и „Волхов“, које су изграђене у бродоградилишту „Адмиралтейские верфи“ у Санкт Петерсбургу, ући ће у оперативу током 2021. године. Према прелиминарним информацијама, обе подморнице ће отпловити Северноморском рутом, а пловидба ће вероватно бити комбинована са годишњим крстарењем бродова Северноморске флоте дуж ове пловне руте, а што се изводи у пролећним месецима.

Истовремено, према извору из бродоградилишта, уколико буде било потребе за ранијом пловидбом, она ће се обавити тзв. „јужном“ рутом: Средоземно море – Суецки канал – Индијски океан.

Дизел-електричне подморнице „Петропавловск-Камчатски“ и „Волхов“ су прве две од планираних шест подморница Пројекта 636.3, односно класе Варшавјанка, које се граде за потребе наоружавања Тихоокеанске флоте. Кобилице за обе подморнице положене су истог дана – 28. јула 2017. године.

За разлику од подморнице „Волхов“ која се тренутно налази у фази испитивања пред увођење у оперативну употребу, подморница „Петропавловск-Камчатски“ је новембра 2019. ушла у састав флоте.

Трећа и четврта подморница ове класе, назване „Уфа“ и „Магадан“, налазе се у фази изградње, а њихове кобилице су положене 1. новембра протекле године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *