Raport-Online

Вести из света наоружања

Носач авиона HMS Queen Elizabeth вратио се у Портсмаут након дебија Ударне групе носача авиона

Ударна група носача авиона

Носач британске краљевске морнарице HMS Queen Elizabeth вратио се у луку Портсмаут након што је дебитовала ударна група носача авиона, која ће представљати Велику Британију на глобалном нивоу у наредних педесет година.

Носач авиона је извео обуку у Северном мору, као део заједничке обуке у 2020. години, а све то у оквиру припрема за прво ангажовање које се очекује током наредне године. Након ове обуке изведена је вежба Joint Warrior, у којој су се британским бродовима прикључили бродови ратних морнарица других земаља чланица НАТО.

Слетање F35-B на летну палубу носача авиона HMS Queen Elizabeth.
Слетање F35-B на летну палубу носача авиона HMS Queen Elizabeth.

Интересантно је да се на британском носачу авиона налази мешовита, британско-америчка ваздухопловна група, која се састоји из 617. сквадрона RAF (The Dambusters) и VMFA-211 (The Wake Island Avengers) Маринског корпуса САД.

HMS Northumberland и RFA Tideforce

Ударну групу носача авиона, поред самог носача HMS Queen Elizabeth, сачињавају разарачи HMS Defender, HMS Diamond и USS The Sullivans и фрегате HMS Kent, HMS Northumberland и HNLMS Evertsen. За логистичку подршку групе задужени су бродови RFA Tideforce и RFA Fort Victoria.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *