Raport-Online

Вести из света наоружања

Марински корпус кинеске ратне морнарице извео вежбу десантних снага

Усред нарастајућих тензија између Кине и различитих земаља које оспоравају кинески суверенитет над Јужним кинеским морем, кинеска армија је извела вежбу по разноврсном сценарију.

Кинески лаки амфибијски тенк ZTD-05

Марински корпус кинеске ратне морнарице, десантна снага кинеских оружаних снага, један је од пет родова кинеских оружаних снага и тренутно се састоји од две бригаде јачине по 6000 војника, са трећом бригадом која се организује од 77. моторизоване бригаде Копнене војске кинеских оружаних снага.

Марински корпус је званично формиран априла 1953. током кинеског грађанског рата, како би се извела десантна операција комунистичких снага на острво које су држале националистичке снаге.

Кинески Марински корпус је до краја рата у Кореји бројао 110 000 војника, организованих у осам дивизија. Међутим, организација је октобра 1957. расформирана, након што су кинеске вође одлучиле да не нападају Тајван. Јединице расформираног Маринског корпуса су се одржале у саставу копнене војске, као јединице морнаричке пешадије, еквивалента неколико пешадијских и оклопних десантних пукова.

Централна војна комисија је 1980. поново формирала Марински корпус, под кинеском ратном морнарицом. Прва бригада маринског корпуса формирана је 5. маја 1980. у Хајнану.

У светлу нарастајућих тензија између континенталне Кине и Републике Кине током деведесетих година, број јединица Маринског корпуса поново је растао. Ојачана је 1. маринска бригада, истовремено и јаче наоружана. Јула 1998, 164. моторизована дивизија 41. групе армија прешла је у састав Јужноморске флоте кинеске ратне морнарице  и постала 164. маринска бригада. Фебруара 2017. на исти пут је кренула и 77. моторизована бригада из састава 26. групе армија.

Верује се да би у случају рата, Кина могла мобилисати до 28 000 маринаца. Ове две бригаде су наоружане артиљеријским, оклопним, ракетним, противавионским наоружањем и имају сопствену логистичку подршку. Те две бригаде су 1. и 164. маринска бригада. маринска бригада у свом саставу има следеће јединице:

  • оклопни пук (тенковски батаљон, два механизована батаљона наоружана амфибијским тенковима ZTD-05 и борбеним возилом пешадије ZBD-05),
  • два маринска батаљона,
  • хаубички дивизион наоружан самоходним хаубицама PLZ-07,
  • ракетни батаљон, наоружан са ПОВР HJ-8 и HJ-73 и ПАР HN-5 (носилац противоклопних и противваздушних дејстава),
  • мешовити инжињеријски и АБХО батаљон,
  • батаљон везе и информатике и
  • логистички батаљон.

 

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *