Raport-Online

Вести из света наоружања

Hong Qi 16 (HQ-16)

Hong Qi 16 или HQ-16 је кинески ракетни систем ПВО средњег домета. Заснован је на совјетском морнаричком систему ПВО Штил, који је пак верзија ПВО система Бук, тако да се сматра да је HQ-16 у ствари кинеска верзија Бука, донекле модернизованог. Према неким изворима у наоружање је уведен средином деведесетих година.

Ракетни лансери се налазе на камиону конфигурације 6х6, високе проходности, док се радар налази на другом возилу. Ракете су смештене у контејнерима и лансирају се из вертикалног положаја. На возилу се налази шест контејнера, а истовремено се могу лансирати две ракете.

HQ-16 попуњава празнину између ракетног система малог домета HQ-7 и ракетног система ПВО средњег до дугог домета HQ-9. Обично се користи за заштиту стационарних објеката, као што су командна места, аеродроми, концецентрисане снаге, мостове и остале важне објекте.

Сама ракета је развијена из совјетске ракете 9М38 какву користи ракетни систем Бук.

Максимални домет ракете је око 40 км. Може да гађа крстареће ракете на даљинама од 3,5 до 18 км. Може се употребити против циљева како на малим тако и на великим висинама лета (18 000 м). Према подацима произвођача, вероватноћа погађања циљева једном ракетом је 85%, док је вероватноћа погађања крстарећег пројектила 60%.

Батерија овог система има четири возила-лансера, командно место, два радара, возила за транспорт и укрцај ракета, возило са агрегатом за производњу електричне енергије итд.

Радар открива циљеве на даљинама до 40 м и висинама до 20 км. Може открити до 144 и истовремено пратити 48 циљевa.

ТТ карактеристике
Тип ракетни систем ПВО средњег домета
Порекло Кина
Домет 40 км
Домет по висини 18 км
Верзије HQ-16А, модернизована верзија која користи модернизовану ракету са нешто бољим перформансама
LY-80, извозна верзија HQ-16А, која има способност „хладног“ лансирања ракете.
HQ-16В, верзија настала даљом модернизацијом система

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *