Raport-Online

Вести из света наоружања

Десантирајући тенк Спрут-СДМ1 предат је на државна испитивања

У погледу ватрене моћи, Спрут-СДМ1 није инфериорнији у односу на тенкове Т-80 и Т-90, док је у погледу покретљивости на копну и води на нивоу БМД-4М.

Ваздушнодесантни лаки амфибијски тенк Спрут-СДМ1 ушао је у фазу државних испитивања, која би требала да буду завршена за неких годину и по дана, како саопштава служба за односе са јавношћу компаније Ростех. Фаза држaвних испитивања представља тестирање у оперативним јединицама оружаних снага Руске Федерације. Планирано је да се тестови изведу на различитим надморским висинама, у различитим климатским зонама, укључујући распон температуре од -40 до +40C.

На основу резултата тестирања, пројектна документација тенка биће одобрена, након чега би се кренуло у серијску производњу.

Модернизовани лаки амфибијски тенк Спрут-СМД1 је добио на покретљивости уградњом погона, трансмисије и склопова вешања који су већ били коришћени код БМД-4М и БМП-3.

Спрут-СМД1 је развијен у Курганмашзаводу, на основу верзије Спрут-СД. Наоружан је топом калибра 125 мм, са једним пуњењем резервоара прелази 500 км, а може се превозити бродом или транспортним авионом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *