Raport-Online

Вести из света наоружања

China Shipbuilding Group планира да изгради нови десантни брод

China Shipbuilding Group, настала 2019. године спајањем две највеће кинеске бродограђевинске компаније, планира да изгради десантни брод који ће унапредити способност кинеске морнаричке пешадије да наноси ударе на мору и копну.

Уметнички приказ десантног брода класе Type 075

Према извештајима кинеских новина, нови брод класе Type 076 биће вероватно сличан пројекту брода класе Type 075,  али ће имати електромагнетни катапулт.

Овај катапулт ће бити уграђен и на носачу авиона Type 003, чије је градња у току; очекује се да буде поринут наредне, 2021. године.

Напреднији пројекат ће вероватно моћи да понесе 30 хеликоптера, беспилотне летелице –хеликоптере, лебделице, амфибијске тенкове, оклопна возила, чамце, стотине припадника морнаричке пешадије… вероватно ће депласман брода износити око 40 000 тона, тако да ће вероватно бити трећи највећи десантни брод на свету, после америчких бродова класе Wasp и America.

Рад на пројекту новог брода потрајаће пет година, а очекује се да се ускоро добије и дозвола кинеске владе.

Кина настоји да ојача своје оружане снаге и од 2016. поринула је пет десантних бродова. У aприлу 2020. поринула је други десантни брод класе Type 075, и њихов завршетак се очекује у наредном периоду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *