Raport-Online

Вести из света наоружања

Бродоградитељи предали руској ратној морнарици најновију подморницу класе Бореи-А

Командант подморнице истакао да се посада током испитивања подморнице у потпуности обучила за рад на подморници и да је спремна да изврши све постављене задатке.

Стратегијска подморница на нуклеарни погон класе Бореи-А (Пројект 955А), названа Књаз Владимир, предата је 28. маја 2020. године руској ратној морнарици, на церемонији уприличеној у бродоградилишту Севмаш.

Током церемоније је потписан документ којим се потврђује да је бродоградилиште након успешно завршених испитивања предала подморницу наручиоцу; документ су потписали председник пријемне комисије руске ратне морнарице, представник бродограђевне  компаније, главни конструктор конструкторског бироа Рубин и командант подморнице.

Тренутак увођења подморнице у оперативну употребу биће означен тренутком првог подизања Светоандрејске заставе на подморници.

Подморница Књаз Владимир представља четврту генерацију подморница на нуклеарни погон, пројектовану и изграђену за потребе руске ратне морнарице. Према подацима Министарства одбране Руске Федерације, подморница Књаз Владимир се одликује мањим шумом, бољим маритимним карактеристикама и системима за управљање наоружањем.

Још четири подморнице ове класе налазе се у различитим фазама градње. Поред тога, потписан је и уговор за градњу још две подморнице ове класе, а постоје планови и о уговарању изградње још две подморнице.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *