Raport-Online

Вести из света наоружања

Британија и Украјина потписале меморандум о намери у области војнопоморске сарадње

Министарства одбране Велике Британије и Украјине потписале Меморандум о намерама, са циљем развијања способности украјинске ратне морнарице.

Министарства одбране Велике Британије и Украјине потписале су меморандом о намери, који се односи на сарадњу у развоју војнопоморских капацитета Украјине.

Меморандум је потписан на носачу авиона HMS Prince of Wales, током посете украјинског председника, Владимира Зеленског и министра одбране, Андреја Тарана Великој Британији.

Након потписивања овог документа уследило је ангажовање британског разарача класе Type 45, HMS Dragon, у Црном мору. Овом приликом је посети о и украјинску луку Одеса, што се тумачи као посвећеност Британије односима са Украјином.

Британски секретар одбране, Бен Валас, саопштио је да ће Британија предводити мултинационалну иницијативу за обуку припадника украјинске ратне морнарице. Од иницијативе, покренуте још 2018, очекује се повећање способности украјинске ратне морнарице за извођење дејства у Црном мору. Од тада, у Црно море је упућиван хидрографски брод Echo, док је на територију Украјине слат британски контингент који је учествовао у извођењу заједничких вежби. Према речима Британца, овај вид сарадње ће се наставити док је год Украјина у „опасности од руске агресије.“

Августа ове године најављено је интензивирање ангажовања на овим програмима, у којима сада поред Британаца, учествују и Канађани, Данци и Швеђани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *