Raport-Online

Вести из света наоружања

Анти-дрон систем Атака-Трофеј

Холдинг Руселектроника, део државне компаније Ростех, развија је мобилни систем Атака-Трофеј, како би се супротставила цивилним дроновима. Систем може да идентификује дрон, класификује га, без учешћа оператера система и аутоматски га спречи од пробоја у заштићену зону. Уграђен је на теренско возило УАЗ и за превођење у радни положај потребно је око пет минута.

Анти-дрон систем ради на принципу препознавања радио фреквенције у радијусу од 1 км и ометања контролног канала у фреквентном опсегу који користе цивилни дронови, од 2 до 6 GHz. Овакви дронови представљају претњу по војне објекте, јер могу изводити неовлашћена снимања, извиђање, али и транспорт и избацивање опасног терета.

На тај начин ометана беспилотна летелица – дрон, губећи командни сигнал, у зависности од њеног алгоритма, или се враћа у базу (место са ког је полетела) или се принудно спушта.

Систем је у потпуности аутономан и може радити без икаквог инсталирања спољне опреме. За аутономан рад, користи електрогенератор, као и било који извор напајања од 220V. Системом се управља из кабине возача.

Приликом употребе овог система нема никакве интерференције са околним системима комуникације и навигације.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *